Negentig namen op monument brandweer

Ruim 90 namen staan er op het nieuwe Nationale brandweermonument dat vorig jaar is geplaatst op het terrein van de Brandweer Academie te Schaarsbergen. Het zijn namen van brandweermensen die sinds 1945 tijdens het uitvoeren van hun werk om het leven zijn gekomen.

Hierdoor wordt voor het eerst landelijk aandacht gegeven aan de personen die in dienst van de samenleving zijn gestorven.

Er is bij het ontwerp van het monument rekening gehouden dat het aantal namen kan worden uitgebreid. “Brandweer mensen beoefenen een vak dat risico,s met zich meebrengt”.

Voor de namen die nu op het monument staan, heeft de stichting vaak lastige zoektochten in archieven moeten ondernemen. Totstandkoming  gebeurde uiteindelijk altijd in overleg met de nabestaande. Dat was vaak emotioneel, er is nog veel verdriet. Kunstenaar Jeroen Doorenweerd ontwierp het monument.

Tijdens de zoektocht ben ik benaderd door de stichting om informatie te verstrekken over de gevallen brandweermensen van het brandweer korps Veghel. Na behoorlijk wat speurwerk heb ik in 2012 de volgende gegevens door kunnen geven aan de Stichting.


Harrie Verschuur; geboren 25-04-1898 en overleden op 11-08-1949.

Op 11 oktober 1949 gaat de brandweersirene voor een uitruk ter assistentie in gemeente Dinther.

Het betreft een uitslaande boerderijbrand als gevolg van blikseminslag. De weg naar Dinther is een smalle bochtige weg van ongeveer 5 km met allemaal bomen erlangs. Voor de chauffeur Harrie Verschuur was dit geen eenvoudige klus met het zware moeilijk bestuurbare voertuig.

Bij aankomst stapte Harrie Verschuur uit het voertuig en stortte ter plaatse in elkaar. Eerste hulp en vervoer naar het ziekhuis mocht niet meer baten. De heer Verschuur is enkele dagen later met brandweer eer begraven.

Willem van Asperen; geboren 17-04-1904 overleden op 07-07-1955.

Bij opkomst voor een schoorsteenbrand te Veghel overleed de heer W van Asperen vermoedelijk aan de te hoge inspanningen. Bij het alarm spoedde Willem van Asperen zich vanaf de CHV waar hij werkzaam was naar huis om zijn brandweer spullen op te halen, om daarna weer terug te keren naar de brandweerkazerne op het CHV terrein. Daar aangekomen is hij onwel geworden en in elkaar gestort.

Enkele dagen daarna is ook hij met brandweer eer te Veghel begraven.


Onder de 90 namen is alleen de heer Verschuur vermeld en heeft men de heer van Asperen afgewezen omdat hij nog niet was uitgerukt maar vooraf was overleden. Door de familie van Asperen en ook door mij is hier tegen bezwaar ingediend. Maar men houd zich aan de voorwaarden waaraan men moet voldoen om in aanmerking te komen voor plaatsing. Alleen tijdens de brandbestrijding maar niet daarvoor. Jammer, ik blijf van mening dat zij daar beide op horen te staan.

Enkele dagen geleden heb ik een bezoek gebracht aan het monument. En het mooie geheel in ogenschouw genomen. De foto’s spreken voor zich.

Ook trof ik onder namen een brandweercollega uit Boekel , Piet Graat die op jonge leeftijd  tijdens een persluchtoefening van de regionale brandweer in Rosmalen om het leven kwam. De ouderen onder ons zullen dit trieste voorval nog goed kunnen herinneren.

Jan Neggers

 

Naslag: http://www.brandweermonument.nl